Drumul spre și dinspre serviciu, cunoscut și cu numele de „navetă” reprezintă o bună parte din viața noastră. Mulți îl petrecem stând în mașină, în ambuteiaje și la stopuri. Însă cât de mult afectează planeta aceste drumuri? Este o întrebare grea la care încă nu avem un răspuns clar. Însă un lucru este cert: cu siguranță este mai bine dacă toată lumea ar face drumul spre serviciu pe bicicletă în loc de în mașină. Așa că gândește-te puțin, cât de ecologic este drumul tău spre serviciu? Te deplasezi cu mașina, trenul, pe jos, cu autobuzul sau cu bicicleta?

Pentru România nu avem încă statistici concludente, însă pentru a vedea cum stau lucrurile în „țările civilizate”, am luat exemplul Angliei.

Câți oameni se deplasează spre serviciu zilnic?

15% din oamenii care se deplasează într-o zi sunt navetiști. Lungimea medie a unei astfel de călătorii durează 30 minute, iar pe an un navetist face peste 2000 km. Să faci naveta nu este neapărat un lucru rău, lumea trebuie să ajungă la serviciu. Totuși, modul cum ajungi la serviciu poate fi unul dăunător.

Care sunt cele mai populare mijloace de transport pentru navetă?

Să faci naveta nu înseamnă doar să mergi cu mașina la serviciu. Naveta include multe moduri de transport. În Anglia există trei mijloace preferate de transport potrivit statisticilor din 2016: mașina, mersul pe jos și trenul de suprafață. 64% din cei care fac naveta o fac în mașină, 11% cei care merg pe jos și 7% cei care merg cu trenul.

Cum ajută natura mersul la serviciu pe o bicicletă electrică?

Fiecare persoană care folosește mașina adaugă și mai multe noxe în atmosferă. Și autobuzele fac asta, deși pentru ele amprenta de carbon este mai mică pentru că autobuzul transportă mulți oameni în același timp. De asemenea, dacă ai folosi mașina proprie pentru mersul la serviciu, dar ai lua și prietenii sau colegii de serviciu, și amprenta ta ar fi mai mică.

Așadar poate fi bicicleta mai bună? Ai putea să mergi pe jos spre servicu, dar ar dura poate prea mult dacă e departe. Cu alte cuvinte o bicicletă ar fi folositoare. Poți desigur, folosi o bicicletă electrică sau una normală. Folosind o bicicletă nu doar că ajuți planeta, dar faci și excercitiu fizic, un beneficiu secundar foarte bun.

Nu va dura prea mult drumul spre serviciu?

Nu neapărat. În Anglia media este de aproape 20 km. Cu mașina dureză minim o oră. Cu trenul durează 20-30 minute. Dacă vei merge pe o bicicletă normală, drumul ar putea dura tot o oră, însă gândește-te că eviți ambuteiajele. Dacă pedalezi pe o electrică, drumul durează și mai puțin.

Economisești bani dacă faci naveta cu o bicicletă electrică

Folosind o bicicletă pentru mersul la serviciu vei economisi bani pe termen lung. De asemenea nu trebuie să ai tot bugetul din start pentru că bicicletele cumpărate de la noi pot fi luate în rate cu Card Avantaj.

Ține însă cont de faptul că odată ce ai obținut noua ta bicicletă, nu o vei folosi doar la navetă. O vei folosi și în weekend la plimbări în natură și aer curat. Ba chiar și la ture lungi de cicloturism, de mai multe zile sau săptămâni, vizitand mai multe țări.

Locuiesc într-un apartament mic. Cum va avea loc bicicleta?

Nu-ți face probleme, există soluții și pentru asta. În oferta noastră există multe biciclete pliabile, inclusiv electrice și pliabile. Plierea acestora este convenabilă și se reduce la o dimensiune de 880mm x 800mm x 440mm, ideală pentru a o pune oriunde în apartament, în tren dacă faci o navetă mixtă sau să o iei cu tine dacă faci o vacanță cu rulota. Pliabila Raleigh Stow-E-Way are o autonomie de până la 50 km și este eficientă pentru a te duce și aduce de la servidiu, fără să transpiri.

Iată care sunt cateva din recomandările pentru cele mai bune biciclete pentru navetă din oferta noastră, electrice și normale:

Lombardo Sirmione, Raleigh Caprice, Raleigh Pioneer 3, Raleigh Forge, Raleigh Captus.