Multă vreme bicicletele MTB au avut dimensiunea standard a roților de 26”. Dar ca în orice alt domeniu, și în cazul bicicletelor a fost nevoie ca producătorii să aducă schimbări, astfel încât să atragă noi clienți.

Sigur, nu întotdeauna schimbările sunt, tehnic vorbind, justificate. De cele mai multe ori ”noutățile” sunt doar instrumente de marketing care țin clientul în priză și il fac curios să încerce și altceva, cu siguranță ”mai bun”...

În cazul bicicletelor MTB, dorința de a oferi ceva nou s-a concretizat în apariția roților de 29” (700c), pe care cei mai mulți dintre cicliștii cu pretenții le-au adoptat foarte repede, dovadă a faptului că, într-adevăr, această nouă dimensiune a adus avantaje reale în competiții, cum ar fi viteza mai mare, confortul crescut, stabilitate și aderență foarte bune, capacitate superioară de traversare a obstacolelor, etc.

Sigur că există și câteva dezavantaje, care s-ar traduce printr-o manevrabilitate mai greoaie, în special în cazul cicliștilor de statură mai mică, efort mai mare pe urcări, greutate crescută a bicicletei, rigiditate laterală diminuată... Departamentul de cercetare de la Diamondback a analizat avantajele și dezavantajele oferite de aceste două dimensiuni și a ajuns la concluzia că un diametru intermediar, cel de 27,5” (650B), poate fi soluția de compromis cea mai potrivită. Din acest motiv, marea majoritate a bicicletelor MTB de la Diamondback sunt prevăzute cu roți de această dimensiune. Ele oferă avantaje notabile celor mai mulți cicliști, indiferent de înățimea lor. Practic, aceste roți preiau din calitățile celorlalte dimensiuni, reducând în același timp dezavantajele fiecăreia dintre ele. Din aceste motive, dimensiunea de 27,5” devine tot mai populară, oferind un foarte bun nivel de manevrabilitate în zonele cu teren accidentat, rezistență laterală, accelerare, tracțiune și confort.